Статті / Чому "плачуть" металопластикові вікна?

Чому "плачуть" металопластикові вікна?

Про що в першу чергу необхідно знати  покупцям вікон - це конденсат, який залежить в рівній мірі від трьох факторів: температура; вологість і відсутність припливно-витяжної вентиляції.

 

ПРИКЛАД: Якщо всередину приміщення внесений з вулиці холодний предмет - його температура і вологість приміщення можуть у сукупності призвести до утворення конденсату на ньому - окуляри в магазині.

 

Якщо при постійній вологості опустити температуру (настання осінньо-зимового періоду), згодом утворення конденсату почнеться прямо в повітрі. Якщо при постійній температурі підняти вологість, то все станеться так само.

 

Фірми-продавці вікон постійного при настанні осінньо-зимового періоду стикаються з точкою роси - вікна "течуть", "плачуть" в мороз, рясно випадає конденсат на склі, на рамах, стікає на підвіконня.

 

Поверхню віконних стекол і самих вікон - це сама холодна поверхня в квартирі, тому при підвищеній вологості, яка повинна становити не більше 45%, а температура повітря не менше 20 градусів, конденсат буде неминуче випадати на вікнах.

 

На утворення конденсату на металопластикових вікнах впливають два природні фактори – це температура і вологість, а відповідно є два способи боротьби з ними.

 

Перший спосіб - це боротьба з вологістю. Її треба знижувати. Але треба пам'ятати, що підвищена вологість ніколи не може бути наслідком нормального життя в квартирі. Справа, швидше за все, порушеною квартирної витяжці. Якщо будинок старий - це найімовірніше. Якщо будинок новий - можливо, хтось із мешканців "вдало" провів перепланування і наприклад, врізав свій холодильник у витяжну шафу. Висновок - перевірте і відремонтуйте витяжку - це допоможе. Важливим чинником появи конденсату на вікнах є, те, що в наших будинках не передбачена система припливно-витяжної вентиляції. Є тільки витяжна вентиляція, а приплив свіжого повітря забезпечувався за рахунок герметичності не "старих" вікон. 

 

Другий спосіб боротьби з утворенням конденсату - це підвищення температури внутрішньої поверхні вікон. Можливо, ви невдало заощадили і поставили собі тонкий холодний однокамерний склопакет (4-16-4), не рекомендований до використання в житлових приміщеннях нашого кліматичного поясу (Запорізька область). Допоможе тільки заміна склопакета на двокамерний або однокамерний склопакет, але одне із стекол повинна бути енергозберігаючим. Також необхідно перевірити ваші батареї. Вони повинні знаходитися безпосередньо під вікнами. Батареї не повинні бути закриті широкими підвіконнями, екранами та іншими пристосуваннями, які перешкоджають прямим надходження теплого повітря до шибок. Якщо ж ви переконані, що у вас все в порядку і з вологістю, і з температурою, і зі склопакетами, а вікна течуть все одно - значить, ви відкрили якийсь новий закон фізики. 

 

У більшості випадків заміна вікон, відбувається одночасно з іншими будівельними процесами, що відбуваються в будинку. Це може бути і нове будівництво, і ремонт квартири. Нові стіни з бетону і цегли утримують в собі надмірну вологу до 2 років після закінчення будівництва! І вони не тільки утримують в собі цю вологу, але й шляхом дифузії передають її через капіляри в приміщення. Під час ремонту квартир вологи в конструкціях утворюється менше. Але часто, коли входиш в подібну відремонтовану квартиру, то без всяких приладів і вимірювань відчуваєш важкий вологий повітря. Надмірна вологість в приміщеннях внаслідок вологих процесів під час будівництва або ремонту приміщень ще протягом декількох місяців може бути причиною випадання конденсату на вікнах.

 

Причиною випадання конденсату можуть бути особливості побутового поведінки жителів: квіти є джерелами активного виділення вологи, яка потім осідає на склі. Якщо під встановленими вами вікнами стоять на підвіконнях квіти, то саме квіти можуть виявитися тією останньою краплею в повітряному тепловому балансі квартири, який приводить до утворення конденсату.

 

Ще одна деталь впливає на питання, що цікавить нас. Це штори та гардини. Погано, коли вони стосуються підвіконня, збоку або зверху, і тим самим перекривають циркуляцію теплого повітря від радіатора опалення вздовж віконного скла.
Дуже цікаве питання - чому в однієї й тієї ж квартирі однакові вікна (правда, знаходяться в різних кімнатах) ведуть себе по-різному.

 

Не будемо розглядати випадки, коли зовні однакові вікна насправді - при проведенні експертизи - виявляються різними (встановлений двокамерний пакет в одних і однокамерний - в інших, або - двокамерні склопакети в обох вікнах, але товщина склопакетів і скла - різна).

 

Ми розглянемо саму незрозумілу загадку - чому по-різному ведуть себе однакові вікна? І відгадка криється знову ж таки в температурі внутрішнього скла і під вологості повітря в приміщенні. Точніше, в різних значеннях цих величин у різних кімнатах однієї квартири. І викликано це тим, що кімнати можуть опалюватися по-різному, бути орієнтовані по-різному, або навіть відремонтовані по-різному.

 

1.Температура.

Чому температура внутрішнього однакового скла склопакета може бути різною в різних кімнатах? Це може бути викликано як внутрішніми, так і зовнішніми причинами. Внутрішні причини - різна ступінь доступу теплого повітря від батареї до шибок: штори або підвіконня можуть перекривати цей доступ по-різному, або декоративні короби - екрани - на батареях можуть мати різний малюнок і площа вихідних отворів. Крім того, самі батареї в різних кімнатах - як правило, відносяться до РІЗНИХ стояків центрального опалення, які цілком можуть мати різну температуру. Зовнішні причини - це вітрове вплив. Вікна, що виходять в тихий двір, завжди буде трохи тепліше, ніж на продуваемую всіма вітрами вулицю. І цей фактор теж треба враховувати, як не дивно.

 

2. Вологість.

Чому вологість повітря може бути різною в різних кімнатах? Не будемо брати до уваги очевидні речі, а саме: наявність чи відсутність центрального витяжного радіатора в тих чи інших кімнатах, присутність акваріумів або квітів, - з цим все зрозуміло. Менш очевидно це сильно впливає на вологість повітря в приміщенні обставина: наслідки ремонту. Є роботи: шпалерні, штукатурні, бетонна стяжка на підлозі. Це - концентратори вологи декількох місяців. І все це час єдиним методом боротьби з підвищеною вологістю буде тільки провітрювання.

 

Спальня - кожна людина під час сну виділяє (видихає) від 1 до2 литровводы. Випадання вологи відбувається особливо інтенсивно в спальнях, температура повітря в яких нижче, ніж в інших приміщеннях. Конденсат при цьому випадає на вікні і на стороні меблів, зверненої до зовнішньої стіні.

 

В реальних умовах навіть при відсутності людей в порожній квартирі залишаються джерела вологи: кімнатні рослини, домашні тварини і самі елементи інтер'єру (меблі, білизна, килими тощо), які із-за своєї пористої структури акумулюють частина вологи, виділюваної мешканцями, і потім віддають її в їх відсутність.

 

Висновок: часто проводьте провітрювання приміщення під час і після періодів виділення вологи, а також не ставте меблі впритул до зовнішньої стіни. Необхідність повітрообміну та циркуляція повітря надзвичайно важлива, оскільки дозволяє виводити з приміщення вуглекислий газ, сигаретний дим, водяна пара, запахи кухні, запахи тваринного походження, леткі речовини, які виділяються меблями, будівельними матеріалами і т.п.

 

Перше, що дістане грамотний експерт з кишені, увійшовши в вашу квартиру - влагометр. І якщо на шкалі відображається значення, яке перевищує 45% - справа не у встановлених  металопластикових вікнах.  

 

Висновок: часто провітрюйте і просушуйте  приміщення.


Листопад 26, 2011 14:57 • Переглядів: 8229