Статті / Свинець в пластикових вікнах - небезпека або помилка?

Є свинець у металопластикових вікнах?

 

З кожним роком все більшу популярність набирають металопластикові вікна, у зв'язку з чим виникає безліч різноманітних міфів про них, які найчастіше поширюють конкуренти (компанії, які займаються аналогічною продукції, а саме дерев'яними або алюмінієвими вікнами).

 

svinec 

 

найпоширеніший і лякаючий міф – це вміст свинцю у вікнах ПВХ (полівінілхлорид).

 

Основою пластикових вікон є матеріал - полівінілхлорид. Чистий полівінілхлорид не використовується для виготовлення профілю для металопластикових вікон, так як є напівпрозорим і гігроскопічним. Тому сам профіль додають різні стабілізатори, модифікатори, пігменти, барвники, наповнювачі і допоміжні добавки. Дані компоненти впливають на такі властивості віконних профілів, як світлостійкість, термостійкість, стійкість до факторів зовнішнього середовища, колір профілю тощо.

 

В якості стабілізатора для ПВХ використовуються сполуки свинцю. Завдання сполуки свинцю у виробах з полівінілхлориду – це запобігання розкладання ПВХ. Тобто свинець в чистому вигляді не міститься в профілі. Цей метал міститься у вигляді хімічної сполуки, зазвичай сульфіду. Стверджувати, що профіль містить свинець, можуть тільки люди зі слабким уявленням про хімії. З точки зору науки про хімію, повний абсурд, переносити властивості металу на властивості хімічних сполук з ним.  Наведемо простий приклад, з пластику виготовляють 80 % виробів, якими ми користуємося в повсякденному житті (пластикові труби, стакани тощо). Свинець може завдати шкоди людині, лише якщо потрапить всередину організму, наприклад з їжею. Але, Ви ж не збираєтеся пробувати пластикове вікно на смак?)

 

В рекламних цілях останнім часом багато виробників заявляють, що відмовилися від свинцевих стабілізаторів на користь цинку і кальцію. Але при цьому замовчується факт, що багато сучасні ПВХ-профіль виробляється з вторинної сировини, тобто з ПВХ-вікон, термін експлуатації яких підійшов до кінця, зрозуміло, що в таких вікнах раніше використовувався свинець, так як інших стабілізаторів раніше не було. У підсумку виходить, що вікна  у будь-якому випадку будуть містити свинець, а точніше оксид свинцю.

 

Тож, можете бути впевнені, що металопластикові вікна не нашкодять Вашому здоров'ю!

 

Хочете купити якісні

пластикові вікна в Запоріжжі?

Звертайтеся в компанію

«Віконний центр» за телефонами:

(061)270-70-07, (061)220-31-39

(095)005-57-55, (097)977-31-77


Трв 3, 2013 20:52 • Переглядів: 5312